Ämne: Spanska
Kurs: Steg 5
Kurskod: SP 1205
Poäng: 100

 

Elevkursplan i kursen Spanska, steg 5

 

Mål som eleverna skall ha uppnått efter avslutad kurs

Den ökade internationaliseringen ställer krav på goda kommunikationsfärdigheter och vidgade kulturella perspektiv. Att kunna använda flera språk är betydelsefullt för internationella kontakter och för en alltmer internationaliserad arbetsmarknad. Det spanska språket talas av mer än 350 miljoner människor på flera kontinenter. Många latinamerikaner, med spanska som modersmål, lever nu i Sverige. I denna kurs ska du ytterligare förbättra din hörförståelse så att du förstår tydligt tal från olika spansktalande länder. Du ska utöka ditt ordförråd och bli säkrare på språkets struktur, så att du kan uttrycka dig tydligt och ledigt i tal och skrift. Du ska vidareutveckla din förmåga att läsa texter med varierande innehåll. Du ska fördjupa dina kunskaper om samhällsförhållanden och kultur i spanskspråkiga länder. Du ska ta ansvar för dina studier och medvetet utvärdera och förbättra ditt inlärningssätt.

 

Arbetssätt och arbetsformer

Hörövningar: lärarens och kamraternas tal på spanska, radioprogram, filmer och andra videoprogram, sånger.

Talövningar: undervisningen sker huvudsakligen på spanska. Vi har samtalsövningar och diskussioner i grupp, muntliga referat i anslutning till lästa texter och annat studerat material, sketcher, mm.

Grammatiska strukturövningar: muntliga, i par, samt skriftliga. Översättningsövningar till spanska, även av sammanhängande texter.

Fri skrivning: resuméer, recensioner, berättelser.

Individuella uppgifter, t.ex. fritt vald läsning, korta muntliga presentationer, intervjuer. Ev. temastudier.

Jämställdheten främjas genom par- och gruppövningar. Eleverna deltar i planeringen under kursens gång. Utvärdering görs kontinuerligt.

 

Betygskriterier i kursen Spanska, steg 5

Godkänd

Du förstår vårdad och tydlig spanska, från Spanien och Latinamerika, som talas i måttligt tempo. Du kan använda språket i olika situationer och har ett bra uttal. Du har ett gott ordförråd och har tillägnat dig grammatiska strukturer så att du kan uttrycka dig klart även i skrift. Du tillgodogör dig huvudinnehållet i tydliga saktexter och skönlitterära texter och detaljer vid noggrannare läsning. Du har kunskaper om samhällsförhållanden och kultur i spansktalande länder. Du tar ansvar för din inlärning och använder lämpliga hjälpmedel.

 

Väl godkänd

Du förstår både huvuddragen och de flesta detaljer i tydligt talat språk. Du använder aktivt spanskan i olika situationer och uttrycker dina åsikter ledigt och klart. Du har tillägnat dig ordförråd och grammatiska strukturer så att du kan skriva tydligt och informativt. Du tillgodogör dig huvuddrag och de flesta detaljer i saktexter och skönlitterära texter. Du har goda kunskaper om samhällsförhållanden och kultur i spanskspråkiga länder. Du tar väl ansvar för din inlärning.

 

Mycket väl godkänd

Du har god förmåga att förstå helhet och detaljer i tydligt talad spanska. Du uttrycker dig ledigt och varierat i tal i olika situationer. Du har tillägnat dig ordförråd och grammatiska strukturer mycket väl, så att du uttrycker dig med säkerhet och variation i skrift. Du förstår såväl innehåll som detaljer i olika typer av texter och uppfattar åsikter och värderingar. Du har visat intresse för samhällsförhållanden och kultur i spanskspråkiga länder och har goda realiakunskaper. Du tar väl ansvar för dina studier och har god förmåga att arbeta självständigt.
 

Ämnes- och arbetsområden

Textmaterial av varierande slag. T.ex. Venga-Vamos (forts.), España cuenta, noveller (t.ex. Allende, La Gorda de Porcelana), någon kortare pjäs (t.ex. Sastre, Muerte en el barrio) tidningsartiklar (t.ex. ur Natura), någon kortare roman, gemensam eller som individuell uppgift, poesi, sånger. Dessutom SR-program (radio, video), filmer.

 

Råd och anvisningar för att uppnå goda resultat i din språkinlärning

   Det är viktigt:

  •  att du är närvarande på lektionerna

  • att du kommer i tid

  • att du medför böcker och annat material (stenciler, anteckningsblock osv.)

  • att du är aktiv på lektionerna (detta inbegriper att du antecknar samt att du frågar om det du ej förstår)

  • att du utför ditt hemarbete

  • att du söker information  (t.ex. i uppslagsböcker eller använder lexikon då ordlistorna inte ger tillräcklig hjälp)

  • att du tar reda på läxan - att du tar igen det du missat om du varit sjuk